Hoe bewaar je verse vis

Hoe bewaar je verse vis

Vis bewaren..

Het gezegde “visite en vis blijven maar drie dagen fris” houden we in ons achterhoofd als het gaat om de vraag hoe bewaar ik mijn net vers gekochte vis.
Hoe komt jou verse vis nu vanaf de vangst in jou koelkast?
Alle ondernemers in de viswereld hanteren strikte regels om jou verse vis zo optimaal mogelijk te behandelen. 
De vissers plaatsen direct hun vangst aan boord al gesorteerd in viskisten, voorzien van laagjes ijs tussen de vis.
Vanaf de visafslag wordt de vis per koelwagen zorgvuldig naar de handels / verwerkingsbedrijven gebracht.
Tijdens de verwerking, denk aan —> fileren, dient de plek goed gekoeld te zijn en vind de vis daarna weer zijn weg naar de koel of vriescel.
Daarna wordt de vis in koel / vrieswagens naar de winkels / vishandels gebracht waar het weer op hun beurt in de koel / vriescel / verkoopwagen wordt gelegd tot verkoop.
Daarna is het dus aan jou om de vis goed te behandelen tot consumptie.

Met de volgende tips blijft jou vis van winkel tot thuis vers

  • Koop je vis altijd als laatste.
  • Leg je vis in een koeltas / box en leg hem in je kofferbak van de auto, daar is het namelijk net wat frisser.
  • Ga zo snel mogelijk naar huis, zeker op warmere dagen.
  • Bij thuiskomst de vis gelijk in de koelkast leggen.

Bewaren in de koelkast:

  • Temperatuur van 4 tot maximaal 7 graden
  • Laat de vis in originele vis verpakking of leg hem in een schaaltje met wat ijsblokjes
  • Plaats de vis op de koudste plek, onderin de koelkast dus. Zorg er voor dat er geen visvocht met andere voedingsmiddelen in aanraking komen.
  • Verse vis, schaal- en schelpdieren kun je in beginsel maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. 
  • Gerookte en gebakken vis zijn wat langer houdbaar, vraag ernaar bij je favoriete visverkoper.

Verse vis in de vriezer:

  • Uitsluitend verse vis, dus op de dag van aankoop invriezen.
  • Spoel de vis even af en dep deze droog.
  • Verpak de vis in vers-houd-folie, zo blijft de vis sappig.
  • Verpak de vis per stuk / per filet.
  • Minimaal -18 graden en niet langer dan 3 maanden.

Hoe ontdooi ik de vis:

Zet je vis niet zomaar op het aanrecht en ontdooi ook niet in warm water.
Vis is snel en veilig te ontdooien op de volgende manier:
– Grote stukken ontdooi je in de koelkast of magnetron.
– Kleinere vis of filets hoeven niet volledig ontdooid te worden alvorens te verwerken. Indien het visvlees nog wat bevroren is snijdt het zelfs wat makkelijker, handig voor bijvoorbeeld bij het maken van blokjes voor een vispotje.