Dorade in zoutkorst

Dorade in zoutkorst

 1 kg dorades (hele vis)
 200 gr eiwitten
 2 kg grof zeezout
 2 tak(jes) tijm
 2 tak(jes) rozemarijn
 1 el venkelzaad
 1 limoen, rasp en sap
 1 grote citroen, in dunne plakjes
Salsa verde:
 bosje verse dille
 bosje verse platte peterselie
 bosje verse koriander
 2 teentje(s) knoflook
 250 ml extra vergin olijfolie
 sap van 1 citroen
 zout en peper, versgemalen
1

Verwarm de oven voor op 200˚C

2

Klop de eiwitten los en roer ze door het grove zout tot er een dikke ‘pasta’ ontstaat. Voeg eventueel een klein beetje water toe als het zout niet ‘bindt’. Bedek de bodem van een kleine bakplaat of ovenschaal met een derde van het zoutmengsel.

3

Vul de buikholtes van de dorades met de kruiden, wat limoenrasp, een eetlepel limoensap, wat plakjes citroen en versgemalen peper. Leg ze op het zoutmengsel en bedek de dorades helemaal met de rest van het zout. Druk het aan met de achterkant van een lepel zodat er geen vis meer zichtbaar is.

4

Plaats de vis in het midden van de voorverwarmde oven en laat deze in 30 minuten garen.

5

Maak intussen de salsa verde (groene saus) door de groene kruiden samen met de knoflook, olijfolie, 3 eetlepels citroensap, zout en versgemalen peper met een staafmixer tot een iets gladde saus.

6

Haal de vis dan direct uit de oven en breek de zoutkorst weg. Serveer de vis direct gefileerd, ook het vel verwijderen, uit de zoutkorst met wat salsa verde.

Tips:
7

Voor een gemiddelde zoutkorst heb je per 1 kg vis 1,5 kg grof zeezout nodig, meng dit met 3 eiwitten tot een stevige ‘pasta’. Voeg eventueel wanneer het geheel geen ‘pasta’ wordt beetje voor beetje wat water toe.

8

Laat eventueel de kop en staart vrij; wanneer er eiwit uit de kieuwen en ogen komt is de vis perfect gaar!

9

Lekker om wat limoen, citroen of sinaasappelrasp door de salsa verde te doen.

10

Ook lekker om wat fijngehakte kruiden en citroenrasp door de zoutkorst te mengen.

Ingrediënten

 1 kg dorades (hele vis)
 200 gr eiwitten
 2 kg grof zeezout
 2 tak(jes) tijm
 2 tak(jes) rozemarijn
 1 el venkelzaad
 1 limoen, rasp en sap
 1 grote citroen, in dunne plakjes
Salsa verde:
 bosje verse dille
 bosje verse platte peterselie
 bosje verse koriander
 2 teentje(s) knoflook
 250 ml extra vergin olijfolie
 sap van 1 citroen
 zout en peper, versgemalen

Instructies

1

Verwarm de oven voor op 200˚C

2

Klop de eiwitten los en roer ze door het grove zout tot er een dikke ‘pasta’ ontstaat. Voeg eventueel een klein beetje water toe als het zout niet ‘bindt’. Bedek de bodem van een kleine bakplaat of ovenschaal met een derde van het zoutmengsel.

3

Vul de buikholtes van de dorades met de kruiden, wat limoenrasp, een eetlepel limoensap, wat plakjes citroen en versgemalen peper. Leg ze op het zoutmengsel en bedek de dorades helemaal met de rest van het zout. Druk het aan met de achterkant van een lepel zodat er geen vis meer zichtbaar is.

4

Plaats de vis in het midden van de voorverwarmde oven en laat deze in 30 minuten garen.

5

Maak intussen de salsa verde (groene saus) door de groene kruiden samen met de knoflook, olijfolie, 3 eetlepels citroensap, zout en versgemalen peper met een staafmixer tot een iets gladde saus.

6

Haal de vis dan direct uit de oven en breek de zoutkorst weg. Serveer de vis direct gefileerd, ook het vel verwijderen, uit de zoutkorst met wat salsa verde.

Tips:
7

Voor een gemiddelde zoutkorst heb je per 1 kg vis 1,5 kg grof zeezout nodig, meng dit met 3 eiwitten tot een stevige ‘pasta’. Voeg eventueel wanneer het geheel geen ‘pasta’ wordt beetje voor beetje wat water toe.

8

Laat eventueel de kop en staart vrij; wanneer er eiwit uit de kieuwen en ogen komt is de vis perfect gaar!

9

Lekker om wat limoen, citroen of sinaasappelrasp door de salsa verde te doen.

10

Ook lekker om wat fijngehakte kruiden en citroenrasp door de zoutkorst te mengen.

Dorade in zoutkorst