Vis vd maand Juli

Vis vd maand Juli

Juli = Tong

Tong heeft een gepigmenteerde zijde (bruin tot donkerbruin) met onregelmatige verspreide en gevormde vlekjes en stippen. De onderkant is wit/crèmekleurig. Tong heeft een maximale lengte van 70 centimeter en is een ware delicatesse. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen. Tong kan op verschillende manieren worden bereid: bakken, grillen, stomen en stoven. Voor de bereiding moet de tong minstens aan de bruine zijde worden ontveld.

Vangst

Tong wordt geboren in de Waddenzee en verplaatst zich naar dieper, warmer water als het kouder wordt. In het voorjaar zoeken ze ondiepere wateren (+/- 40 meter diep) op. De Nederlandse kottervloot, in totaal zo’n 300 schepen, die op tong en schol vissen zijn met name actief voor onze eigen kust, het Kanaal en voor de kust van Noorwegen. Tijdens korte zeereizen van 4-5 dagen wordt er op tong gevist. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van zowel de boomkor- als staandwanttechniek. 

Sinds 2007 is er op Europees niveau een meerjarenbeheerplan van kracht voor de vangst op o.a tong. Dit is gebaseerd op het principe dat de hoeveelheid vis die wordt gevangen, het gezonde volwassen visbestand niet mag aantasten. Simpel gezegd mag alleen de ‘rente’ van de zee worden bevist. Jaarlijks wordt hiervoor op Europees niveau bepaald hoeveel er opgevist mag worden en dit wordt met een verdeelsleutel in quota vastgelegd per EUland.

Dit lijkt goed te werken, want het tongbestand lijkt zich te herstellen en bevindt zich de laatste jaren boven het veilige niveau. Je kunt dus met een gerust hart genieten van een verantwoord gevangen tong.

Paspoort

NaamTong (Solea solea)
LengteWordt max. 70 cm.
VerspreidingDe oostelijke Atlantische Oceaan vanaf de Middellandse Zee tot in de zuidelijke Noordzee.
VoedselWormen, weekdieren en kleine kreeftachtigen.
LeefgebiedEen echte nachtjager die leeft op modderige of zandige bodems tot een diepte van 60 m.
LevenscyclusKan tot 20 jaar worden.
KleurDe tong heeft een gepigmenteerde zijde (bruin tot donkerbruin) met onregelmatige verspreide en gevormde vlekjes en stippen. De onderkant is crèmekleurig.
FamilieTongen (Soleidae)

Wist je dat:

De tong in juli tot en met februari goed verkrijgbaar is. In maart en april is de kuitperiode en in mei / juni is de tong nog vrij mager.

Tong, sliptong of toch slibtong?

Er wordt wel eens gedacht dat sliptong een andere soort is dan de gewone tong. Dit is echter niet het geval. De populaire sliptongetjes zijn jonge tongen van de allerkleinste maat. De naam is hieraan ook toe te schrijven. De naam komt voort uit het feit dat dit kleine maatje (24 cm) door de visnetten slipt. Sliptong, met een ‘p’ is de formele schrijfwijze. Voorstanders van ‘slibtong’ beweren dat de tong deze naam ontleent aan het feit dat de tong op de bodem in het slib leeft. Weliswaar heeft de sliptong een voorkeur voor ondiep zeewater met een zanderige of modderige bodem, maar dat is niet bepalend voor zijn naam. Tong die kleiner is dan de minimummaat van 24cm, die gehanteerd wordt voor sliptong, mag niet verkocht worden voor menselijke consumptie. Dit is onder andere bedoeld om de populatie van het visbestand goed te houden. Er moeten voldoende volwassen tongen zijn om zich voort te planten.

Bereiding

Van simpel en puur tot een echte smaakexplosie, met Tong kan je alle kanten op. Het visvlees van tong is stevig en de smaak is niet typisch vissig. Je hoeft niet bang te zijn dat je hem snel té ver gaart. Wil je je zeetong bakken in z’n geheel? Dan is hij perfect gaar als de filets bovenaan licht loskomen van de graat. Stoom of pocheer je ‘m: prik er even in met een vork, zoals bij een aardappel. Glijdt de vork er gemakkelijk in? Dan is ie klaar!

De biefstuk van de (Noord)zee

Tong is een waardevolle vis voor de Nederlandse vissector. Niet alleen brengt hij het meeste op, Nederland heeft ook het grootste quotum van Europa. Van de totale omzet van de Nederlandse afslagen was afgelopen jaar 32% toe te schrijven aan de vangst op tong. Door de populariteit van de vis is de vraag groot en dus ietsje duurder dan andere vissoorten. Maar absoluut zijn prijskaartje waard.

Kijk voor heerlijke recepten op deze pagina.