Vis vd maand Juni

Vis vd maand Juni

Juni = Haring

De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring is enorm, namelijk 518.000 ton. Deze hoeveelheid wordt verdeeld tussen alle visserijlanden rond de Noordzee: Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk, Zweden en Noorwegen. Van de totale haringvangst wordt slechts 1/20e deel, zo’n 25.000 ton verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

Haring behoort tot de familie van de haringachtige binnen de pelagische vissoorten. Hiertoe behoren onder andere ook de sprot, sardine en ansjovis.

Vangst

Haring is het hele jaar door goed verkrijgbaar. Dit komt omdat haring direct na de vangst gekaakt en ingevroren wordt. De start van het nieuwe haringseizoen vindt meestal begin juni plaats. Haring voor Hollandse Nieuwe wordt in zes weken tijd gevangen, van half mei tot juli, in opdracht van de Nederlandse haringhandelaren.

Paspoort

NaamHaring (Clupea harengus)
LengteMeestal 20-30 cm, max. 45 cm.
VerspreidingIn de Noordoost Atlantische Oceaan zijn 9 aparte haringpopulaties te onderscheiden. De grootste (en voor Nederlandse vissers de belangrijkste) zijn die in de Noordzee en de Noorse zee.
VoedselDe haring eet voornamelijk plankton en de allerkleinste zeediertjes.
LeefgebiedDe haring leeft in scholen in de waterkolom tot op ongeveer 350 meter diepte.
LevenscyclusWordt maximaal 22 jaar oud en rond de 2-3 jaar zijn ze volwassen.
KleurDe rug van de haring is diepblauw, de flanken zijn zilverkleurig.
FamilieHaring behoort tot de orde van de haringachtige binnen de pelagische vissoorten. Hiertoe behoren onder andere ook de sprot, sardine en ansjovis.

Wist je dat:

Sinds 2016 is de Hollandse Nieuwe officieel door de Europese Unie erkend als ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS). Een product verkrijgt deze erkenning wanneer het een bijzonder traditioneel karakter heeft vanwege de samenstelling of bereidingswijze. Hiermee komt de Hollandse Nieuwe terecht in het rijtje van Serranoham, Mozzarella en Nederlandse Boerenkaas.

Haring is niet alleen lekker, maar ook een bewust keuze. De volvette haring is een echte omega 3-bom, wat zorgt o.a. voor gezonde hersenen en helpt hart- en vaatziekten tegen te gaan.

Hollandse Nieuwe, maatjesharing en rolmops

Haring, Hollandse Nieuwe en maatjesharing: allemaal termen die we gebruiken om dezelfde vis aan te duiden. Of toch niet? Er is wel degelijk een verschil.

Hollandse Nieuwe

Haring voor Hollandse Nieuwe wordt in zes weken tijd gevangen, van half mei tot juli in opdracht van  de Nederlandse haringhandelaren. Haring dient een vetpercentage te hebben van tenminste 16% om te worden verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Ondanks dat de vangst en de verwerking hoofdzakelijk in Scandinavië plaatsvindt, noemen we de haring zo door het specifieke Hollandse procedé dat de haring ondergaat: kaken, pekelen en de gecontroleerde rijping. Na dit procedé gaat de haring de diepvries in, waardoor wij in Nederland en ver daarbuiten nog maandenlang kunnen genieten van Hollandse Nieuwe. De haring die langer ingevroren is geweest, kan zelfs iets voller van smaak zijn.

Maatjesharing

Maatjesharing ondergaat hetzelfde procedé als de Hollandse Nieuwe, het verschil tussen de twee ligt in de periode van consumptie. Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring dus ‘maatjesharing’. Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’ omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijke en haring’ zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’.

Gerookte haring en rolmops

Haring die het niet schopt tot ‘Hollandse Nieuwe’ wordt onder meer verwerkt tot gerookte haring, rolmops of wordt in z’n geheel ingevroren en geëxporteerd.