Vis en onze gezondheid

Vis en onze gezondheid

Ik hoef het u eigenlijk niet te vertellen, want bijna iedereen weet wel dat vis goed voor de gezondheid is.
Maar waarom dat precies is en hoeveel je precies nodig hebt, dat weet niet iedereen. Het spreekwoord “Zo gezond als een vis” bestaat niet voor niets, want vis bevat namelijk heel veel vitamines, mineralen, eiwit, ijzer en gezonde vetten. De Gezondheidsraad adviseert daarom minimaal 1 keer per week vis te eten voor de benodigde vitamines, mineralen en vetten.

Met name vette vissoorten zitten vol met omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn goed voor het hart- en de bloedvaten en zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals makreel, zalm, haring, paling of sardines.

Dit zit er in vis: Dit is goed voor:
Vitamine A De ogen, de huid, de groei en de weerstand
Vitamine D Stevige botten en tanden, de hersenen en voorkomen van depressies
Vitamine B12 De aanmaak van rode bloedcellen, goede werking van het zenuwstelsel
Jodium Een goed werkende schildklier
Selenium Een goed werkende schilklier, de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel
Zink Een goede weerstand, het gezichtsvermogen, reuk, smaak en de groei
Omega-3 Het hart en de bloedvaten en de hersenen
IJzer Het bloed en het zenuwstelsel
Eiwit Bloedvaten, ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen
Het belang van vis bij de ontwikkeling van de ongeboren baby

Bijzonder goed voor: zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven & kinderen

Een zwangerschap is een heel bijzondere periode en tijdens die maanden wil je je fit voelen en natuurlijk het allerbeste voor jouw kind. Nog meer dan normaal probeer je een gezonde levensstijl aan te houden. Het eten van vis hoort hier zowel voor, tijdens en na de zwangerschap helemaal bij.

Aanstaande moeders doen er goed aan minimaal een keer per week (vette) vis te eten. Baby’s hebben  namelijk allerlei voedingsstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. En vis zit boordevol deze vitamines en mineralen zoals  Vitamine A, B12, D en  belangrijke voedingsstoffen als Omega-3 vetzuren, Eiwit en IJzer. Bij vrouwen die net zwanger zijn, kan een ijzertekort leiden tot een kortere zwangerschapsduur. Het is dus belangrijk om hier voldoende van binnen te krijgen.

Omega-3 vetzuren zijn vooral van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen en de gezichtsvermogen van de (ongeboren) baby. Ook ondersteunt Omega-3 de motorieke ontwikkeling van kinderen, waardoor ze zich soepeler kunnen bewegen. 

Wel zijn er een paar uitzonderingen.. Net zoals je wijn beter kunt laten staan tijdens je zwangerschap, geldt dit ook voor een aantal vissoorten. Rauwe vis (zoals in sushi), gerookte vis (zoals gerookte zalm en makreel), zwaardvis, verse tonijn, paling en haring kun je voor de zekerheid beter negen maanden niet eten.