Vis als voeding vd wereld

Vis als voeding vd wereld

Van alle eiwitten die we wereldwijd binnen krijgen is 7% afkomstig van vis. Sterker nog, ruim 3 miljard mensen zijn voor 20% van hun eiwitten afhankelijk van vis als levensmiddel. Voor sommige landen is dit zelfs 50% of meer. In de afbeelding hieronder is een wereldkaart te zien met de consumptie van visserijproducten per inwoner (in kilogram per jaar). Dit laat nog maar eens zien hoe belangrijk visserijproducten voor ons zijn als levensmiddel!

Seizoensgebonden

Vissen, schaal- en schelpdieren kunnen per seizoen verschillen. Haring verandert gedurende het jaar bijvoorbeeld zo sterk dat men genoodzaakt is om er verschillende producten van te maken.

Zo kan alleen van haring die in mei en juni gevangen wordt maatjesharing worden gemaakt. In die maanden is het vetgehalte boven de 16%. Een haring die net kuit heeft geschoten is zo mager dat hij alleen geschikt is voor marinades. Hetzelfde geldt voor mosselen, want die zijn in het najaar beter van kwaliteit dan in het voorjaar. In het voorjaar planten ze zich voort, waardoor ze te zacht zijn en niet geschikt voor consumptie.

Dit geldt ook voor andere vissoorten in de paaiperiode. De vis is tijdens de paaiperiode slechter van kwaliteit, omdat er weinig vlees op de vis zit. Dit is heel duidelijk te zien bij schol in de eerste maanden van het jaar. “De vis is mager”, wordt dan gezegd. Daarom wordt er in die maanden soms geen schol verkocht.

Vis kopen en bewaren

Hoe herken je nu verse vis? Verse vis ziet er fris uit en ruikt naar de zee, de hele vis heeft een glanzende huid en heldere ogen. De kieuwen zijn rood of roze, de staart is stevig en eventuele schubben sluiten goed aan. Verse visfilet en vismoten zijn stevig, veerkrachtig en licht doorschijnend

Als vis niet vers is, ruik je dat gelijk aan de onaangename geur! Haal je vis waar je zeker van de kwaliteit op aan kunt en vraag bij twijfel hoe lang je deze nog kan bewaren in de koelkast. Bewaar de verse vis altijd in de koelkast. Wil je de vis invriezen voor later gebruik? Doe dit dan zeker op de dag van aankoop.

Witvissoorten kun je zo 3 maanden bewaren, vette vissoorten 2 maanden. Ontdooien onder koud stromend water gaat heel snel, heb je meer tijd dan kun je vis ook in een afgedekte schaal in de koelkast ontdooien.