Vis vd maand Mei

Vis vd maand Mei

Mei= Mul

Mul behoort tot de baarsachtigen en wordt dan ook wel ‘de koning van de poon’ genoemd, ondanks dat ze geen familie van elkaar zijn. Zo bestaan er nog een aantal ‘volksnamen’ voor de mul zoals: zeekoning ~ koning van de haring ~ keuninkje ~ zeekoning ~ barbeel ~ zeebarbeel ~ gestreepte zeebarbeel en barbereintje.

De Mul is rozerood van kleur en de ogen staan hoog in de kop en hij heeft twee baarddraden. Het is een lekker matig vette visje die makkelijk te fileren is. Het heeft wat donkerder vlees en een sterke en toch delicate smaak. De smaak van de mul combineert goed met zuidelijke producten als knoflook, olijfolie en Provençaalse kruiden.

De Mil leent zich uitstekend om te grillen, stomen, bakken of in de oven te bereiden.

Vangst

De laatste jaren komt de mul regelmatig in de netten van de Nederlandse viskotters terecht. Voor een aantal Nederlandse schepen, met name de twinrigvissers en flyshoot visserij, is de mul (naast de poon en inktvis) 1 van de belangrijkste vangsten. Terwijl deze mul in de zomerperiode veelvuldig wordt gevangen in de Noordzee, vindt de vangst door deze visser in de wintermaanden vooral plaats meer richting Het Kanaal. De vangsten worden dan vaak aangeland in België en/of Frankrijk en komen dan per vrachtwagen naar de visafslagen in Nederland, met name Scheveningen, IJmuiden en Urk.

In de vangst in West-Europa wordt nauwelijks onderscheid gemaakt tussen de mullus surmuletus (mul) en de mullus Barbatus (rode mul). In de recepten kunnen beide gebruikt worden.

Paspoort

NaamMul (mullus surmuletus) / rode Mul (mullus Barbatus)
LengteDe mul wordt max. 40 cm lang. Meestal is de mul 20-25 cm lang.
VerspreidingMul komt voor in de Noordzee, het Kanaal en overal in het gebied van de Middellandse Zee, de oostelijke Atlantische Oceaan en de Zwarte Zee.
VoedselKleine kreeftachtige, wormen, weekdieren en kleinere vissen.
LeefgebiedIn scholen boven zandbodems of modderige bodems, op een diepte van 100 m.
PopulatieEr zijn nog geen quota voor deze soort.
KleurDe rug en de flanken zijn roodachtig met gele strepen.
FamilieMul behoort tot de baarsachtigen.

Smaak en bereiding

Mul heeft een delicate smaak. Met name de lever smaakt erg lekker. Deze laat men dan ook vaak zitten om de smaak te verhogen. Mul wordt soms in filet verkocht, maar deze vis kan vrij gemakkelijk schoongemaakt worden. Als hij is gefileerd kun je de mul op de velkant bakken en dan verder op smaak brengen met wat oregano, peper en zout.

Doordat het visvlees stevig is en matig vet is het ook een uitstekende vis voor op de barbecue.

Voor heerlijke recepten klik deze link: