Vis vd maand December

Vis vd maand December

December = Coquilles

De naam alleen al maakt het chique! Liefhebbers weten dat het zachte, witte vlees van deze Sint Jacobsvruchten fantastisch is op de grill, om te pocheren of om te bakken.

Er zijn verschillende soorten coquilles te koop. Daarom is het belangrijk goed geïnformeerd te zijn tijdens je aankoop. Je lokale vishandel kan je hierbij goed helpen. 
De coquilles die je vaak aantreft in de winkel, zijn coquilles uit een potje of een (plastic) verpakking. Deze coquilles zijn al schoongemaakt. Op het etiket staat een bereidingsvoorschrift, dat je dient op te volgen.
In beginsel moeten deze op een hoog vuur of grillpan gedurende 4-5 minuten mooi bruin en bijna gaar worden gebakken.

Wil je een gerecht maken waarbij de coquilles kort worden verhit, of misschien wel rauw worden geserveerd?  Besef dan dat bacteriën die erin kunnen voorkomen niet worden gedood.  Kies dan alleen voor coquilles uit de schelp (vers), of voor vriesverse coquilles. Met vriesvers wordt bedoeld dat de coquille direct na vangst zijn ingevroren.
Mits (vries)vers, zijn deze coquilles ideaal voor o.a. carpaccio, ceviche, tartaar en sushi. 

Coquilles bewegen zich voort door de schelphelften snel open en dicht te doen, wat een heel stevige spier vereist. Dát is het deel van de schelp dat overal ter wereld graag wordt gegeten. Internationaal noemt men deze schelp ‘Scallop’. De meeste coquilles komen uit Spanje, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en Schotland.  

De coquille, ook bekend als Sint Jacobsschelp, is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.

Vangst

In Frankrijk worden coquilles met grote netten van de bodem gesleept met behulp van de boomkortechniek. Dit is efficiënt en maakt de coquilles wat goedkoper. Het nadeel hiervan is dat de schelpen beschadigd kunnen raken. In Schotland worden ze mede daarom opgedoken. Dit levert onbeschadigde grotere schelpen op, maar is wel arbeidsintensiever. Het vangstseizoen is in sommige gebieden beperkt. Daarnaast is er een minimale aanlandingsmaat van 10-11 cm.

De meeste coquilles komen uit Spanje, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en Schotland. In Europa is het meeste dat wordt aangevoerd wild. Wereldwijd gezien is zo’n 70% gekweekt. De experts op dit gebied zijn de Chinezen en Japanners. De schelpen worden in kooien geweekt die in het water hangen. Voor de oogst hoeft de bodem dus niet omgeploegd te worden.

Paspoort

NaamCoquille (of St. Jacobsschelp)
Lengte10 cm doorsnede
VerspreidingNoorwegen tot de Middellandse Zee
VoedselAlgen en plankton
LeefgebiedOp de bodem van wateren tot 100 m diep
PopulatieVoorzichtigheid geboden
KleurDe bovenste (linker) schelp is plat en bruin-roze van kleur. De onderste schelp is hol en wit tot zachtroze van kleur
FamilieBehoort tot de familie van de kamschelp-achtigen

Verkrijgbaarheid

Wie aan coquilles denkt, denkt aan de feestdagen. Maar wat niet iedereen weet is dat vissers deze heerlijkheid vooral vanaf januari tot april bovenhalen. Tot en met maart zijn ze op hun opperbest. Het paaiseizoen begint dan en het is weer wachten tot september voordat deze weer verkrijgbaar zijn.

Wist je dat?

  • In de Middeleeuwen namen pelgrims de schelpen mee als ze terugkeerden van de bedevaart naar Santiago de Compostella, waar het graf ligt van de heilige St. Jacob.
  • De St. Jacobsschelp stond model voor het logo van Shell.
  • Coquilles kunnen zicht voortbewegen door de schelphelften snel open en dicht te doen.
  • Het woord ‘coquille’ is Frans voor schelp.

Klik hier voor een heerlijk recept met coquilles