Vis vd maand Januari

Vis vd maand Januari

Januari = Dorade

Dorade, ook wel Zeebrasem genoemd. Er bestaan vele soorten zeebrasem, maar in Noord-Europa komen met name de zwarte en rode zeebrasem voor.  In Zuid-Europa komt de goudbrasem voor, die vaak wordt gekweekt. Opmerkelijk aan deze vis is dat deze allen als vrouwtje worden geboren, om een mannetje te worden zodra ze de lengte van 30 cm bereiken.

Dorade valt onder de vette vissen, dit betekent dat deze vis boordevol omega 3 vetzuren bevat. Omega 3 vetzuren zijn zeer belangrijk. Dit komt doordat zij beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Dorade Royale staat bekend om zijn volle en rijke smaak. Het is een zeer gewaardeerde vis die u niet zal teleurstellen. Wist u daarnaast dat de dorade vis ongeveer 11 jaar oud wordt en tot wel 10 kilogram kan wegen?
Dorade vis is gemakkelijk te bereiden in de oven, grill of pan.

Hele dorade in zoutkorst of dorade van de barbecue zijn ook geliefde bereidingen. En bovendien perfect voor de zomermaanden, want je hebt er zo weinig werk aan. Dorade is uitermate geschikt hiervoor. Dit komt door zijn sterke structuur, hierdoor zal de vis bij het barbecueën niet uit elkaar vallen.

Vangst

Er wordt niet erg intensief op dorade gevist. Wilde dorade komt meestal van de Franse kust met behulp van lijnvisserij. En wordt daarnaast aangevoerd vanuit Ghana en gekweekt op grote bassins rond de Middellandse Zee.

Paspoort

NaamDorade (Zeebrasem) (Sparus aurata en Spondyliosoma cantharus)
LengteVrouwtjes: 30 cm, mannetjes 40 cm
VoedselSchaaldieren
LevenscyclusWordt max. 11 jaar
VerspreidingMiddellandse zee en de warme Oost-Atlantische oceaan, van Zuid-Afrika tot Scandinavië. Zomergast in de Noordzee
LeefgebiedOp een diepte van 700 m in zoet, zout als brak water voor en vooral bij rotskusten waar ze mosselen ‘plukken’
PopulatieHet doradebestand staat er goed voor
KleurGrijsachtig met een zwarte vlek boven zijn kieuwdeksel

Verkrijgbaarheid

De dorade is het gehele jaar goed verkrijgbaar.

Klik hier voor een heerlijk recept met Dorade.